Svidnícki veterinári evidujú ďalšie ohnisko nákazy dobytka antraxom

16.07.2010 Svidník

Štefurov/Soboš 16. júla (TASR) – Po tom, ako sa stabilizovala situácia na farme v obci Soboš v okrese Svidník, kde v dôsledku nákazy baktériou bacillus anthracis uhynulo do pondelka tohto týždňa 10 kusov hovädzieho ...
\"Vo štvrtok (15.7. ) nám nahlásil úhyn kravy jeden z drobnochovateľov v obci Štefurov, ktorá leží asi 10 kilometrov od Soboša. Vykonané testy potvrdili prítomnosť baktérií antraxu. Ostatným šiestim zvieratám z chovu, u ktorých sa zatiaľ neprejavili príznaky ochorenia, sme podali antibiotiká, \" povedal dnes pre TASR riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vo Svidníku Michal Zozuľák.
Podľa neho môže nákaza súvisieť s výskytom baktérie na pasienkoch, ktoré boli zaplavené v posledných týždňoch. V rámci veterinárnych opatrení platí zákaz konzumácie mlieka. To môže byť po prevarení skrmované len teľatami v tomto chove. Zdravotný stav dobytka budú denne monitorovať.
\"V Soboši sa situácia stabilizuje a za posledné štyri dni sme nezaznamenali žiadny úhyn. Farma je pod dohľadom veterinárov, ktorí zvieratám denne merajú teplotu a stádo s počtom 110 kusov je pod antibiotickou clonou. Sledované zvieratá zatiaľ neprejavujú symptómy ochorenia, \" povedal Zozuľák.
So situáciou sa tento týždeň na mieste oboznámili aj pracovníci Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, ktorí odporučili vakcináciu zvierat na farme i v okolí. Preventívne očkovanie by sa podľa ich odporúčania malo týkať aj oviec.
Na farme nariadili prísne veterinárne opatrenia a karanténu, ktorá bude platiť minimálne 14 dní od úhynu posledného zvieraťa, pretože toľko trvá inkubačná doba ochorenia. Regionálny veterinár rovnako vydal zákaz pásť zvieratá v spomínanej oblasti a nariadil farmárovi, aby pastviny dezinfikoval.
Dobytok sa podľa Zozuľáka pravdepodobne nakazil na pasienkoch, kde sa mohli niekedy zakopávať uhynuté zvieratá. Spóry sneti slezinnej (antraxu) sú schopné prežiť niekoľko desaťročí a na povrch sa mohli dostať počas nedávnych povodní.
Majiteľ farmy, ošetrovatelia zvierat, ako aj viacerí veterinárni lekári sú podrobení antibiotickej liečbe, ktorá by mala trvať asi 60 dní. Regionálny veterinár pripomenul, že chov na farme v Soboši je určený predovšetkým na produkciu mäsa a od apríla tohto roka odtiaľ nevyviezli ani jeden kus dobytka.
 

Vyberte región